HTML

MeneTrend

Azoknak akik soha nem néznek tévét... vagy inkább a gép előtt ülnek a tévé helyett. Abban a reményben, hogy azért néha utaznak is.. Mert utazni jó!

Friss topikok

  • franko: csak egy hibája van talán, mégpedig az, hogy nincsenek klassz tengerpartok... (2010.08.04. 12:55) Kotori-öböl

Linkblog

Archívum

2010.08.17. 23:31 franko

EUR, Róma

 

           Esposizione Universale Roma (EUR) ezt jelenti a mozaikszó ebben az esetben és nem az egyébként Olaszországban is használt fizetóeszközt, az eurót.  Mussolini világkiállítást álmodott az örök városba, hogy megünnepelje a fasizmus 20 éves évfordulóját. A kiállításnak 1942-ben kellett volna megnyílnia, de a háború közbeszólt. Várostervezési szempontból a cél az volt, hogy dél-nyugati irányban terjesszék ki a lakott övezetet, hogy végül egészen a tengerpartig elnyúló urbánus tér jöjjön létre.  Az EUR ma, újabb épületekkel kiegészítve a londoni Docklands-hez és a párizsi La Défense-hoz hasonló modern külvárosi üzleti negyed. 

        

 

 

 

 

A terület legismertebb, ikonikus épülete a "fasiszta" stílusú Palazzo della Civiltá Italiana, amit a rómaiak, csak szögletes Colosseum-nak neveztek el. A negyed egyébként soha sem készült el akkora terjdelemben ahogy eredetileg tervezték. Már a háború után meglátták a várostervezők a lehetőséget az EUR-ban, és már akkor is egy jövőbeni városon kívüli üzleti negyedet vizionáltak benne, egy olyan negyedet, amit más nagyvárosok csak évtizedekkel később kezdtek megálmodni. 

Az 1950-es és 60-as években, a befejezetlen épületeket befejezték az eredeti terveknek megfelelően. Sőt melléjük húztak egy pár újabbat is akkori kortárs stílusokban, minisztériumok, állami intézmények vannak itt.  Az EUR ma sok olasz szemében a jólét, és a pénz szinonímája. Az itt élő amerikai kolónia java része is itt lakik, mert nincs messze az óvárostól, ugyanakkor közel van a Fiumicino reptérhez is, itt sokkal jobb az infrastruktúra, az épületek újabbak és jobb állapotban vannak, és kocsival is el lehet jutni mindenhová, itt nincsenek elzárt gyalogos zónák és szűk utcák.  Sőt, a metró is kijön ide (Linea B) 

 

Én imádom ezt a Rómát is. A "grandeur et gloire" szinte kényszeres kifejezni akarása, (ezt jól megaszontam)  úgy tűnik a város teljes történelmén végigvonul.  Kitűnő fotótéma.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://menetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr802229328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása