HTML

MeneTrend

Azoknak akik soha nem néznek tévét... vagy inkább a gép előtt ülnek a tévé helyett. Abban a reményben, hogy azért néha utaznak is.. Mert utazni jó!

Friss topikok

  • franko: csak egy hibája van talán, mégpedig az, hogy nincsenek klassz tengerpartok... (2010.08.04. 12:55) Kotori-öböl

Linkblog

Archívum

2010.08.03. 11:40 franko

Montenegro


         Egyre többen fedezik fel, vagy fedezik fel újra ezt a csöpp kis országot.  A délszláv háború előtti Jugoszlávia délkeleti része csak négy éve szerepel a nemzetközileg is elismert független államok névsorában. Az Adria egyik gyöngyszeméről,  a kis Crna Goráról vagy ismertebb nevén Montenegróról van szó. A mindössze bő egyhatod Magyarországnyi, azaz 14.000 négyzetkilométernyi terület meglepő változatosságot mutat. Vannak itt madárvilágban gazdag, tavak és mocsarak, meredek hegyoldalak, narancsligetek,  buja mediterrán erdők és mindemellett csodás sziklás tengerpartok, a tengerparti nyaralásra vágyók legnagyobb örömére.

          A monetengrói tengerpart ahhoz már túl messze van, hogy úgyanúgy százezrek vágjanak neki kocsival az útnak Magyarországról minden évben, mint ahogy Horvátországba, viszont még nem annyira népszerű, hogy charterjáratok közlekedjenek a tengerparti üdülőhelyekre.  Ez az első osztályú adriai úticél, azonban már egy ideje, mégis viszonylag könnyen elérhető. Az ország fővárosába Podgoricába ugyanis közvetlen menetrendszerinti repülőjárat indult nemrégiben. A  part, most hogy  már elkészült, a Dinári hegyek alatt futó mintegy 5km-es alagút igazán nincs messze a fővárostól.

 

 

                Egy bő fél óra alatt először elhaladunk  a Skadari-tó mellett, majd hamarosan kiérünk a tengerpartra, ahol még a sokat látott utazó is csak ámul és bámul a táj szépségén. A kilátások montenegrói versenyében minden bizonnyal Sveti Stefan félszigete aratná le a babérokat. Az aprócska földdarabot csupán egy vékony homokpad köti a szárazföldhöz. Az egykori halászfalu XV. századi alapítói sosem gondolták volna, hogy a XX. század közepén majdnem 100 házból álló luxusapartman-komplexum épül itt. De a nyaralóövezet nem ér véget Sveti Stefan aprócska földdarabján: a szemközti parton egymás után sorakoznak a Milocer üdülőközpont vadregényes öblei luxusszállodákkal és strandokkal.

 

 

 

 

       

          Innen pedig már csak mindössze egy bő félórányira van Budva. Az Adria egyik legforróbb, legdivatosabb helyszínét, Budva-t nemrégiben fedezték fel maguknak a nemzetközi yachtos-hajós körök, kikötőjében rendszeresen arab sejkek, elnökök, szupersztárok hajói horgonyoznak.  Érdekesség, hogy újabban még olyan nagy szupersztárok is koncerteznek errefelé, mint pl. Madonna vagy a Rolling Stones. A csöpp kis óváros, hangulatos nyári séták helyszíne lehet.. persze a vége úgyis az, hogy az ember előbb-utóbb leül valamelyik hangulatos kávéház teraszára. Budvától tovább hajtva, elérünk a Kotori-öböl partjára. Itt, hogy némi időt spóroljunk kompra szállva juthatunk el a tengerpart egyik legszebb üdülőhelyére: Herceg Noviba.

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://menetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr852195343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása